Studiefinanciering

Gift of prestatiebeurs

De studiefinanciering is in een lening die je met rente moet terugbetalen. Naast de studiefinanciering is het mogelijk om een aanvullende beurs aan te vragen. Of je die krijgt is onder meer afhankelijk van het inkomen van je ouders. Alleen het studentenreisproduct en de aanvullende beurs kunnen een gift worden. Je moet dan binnen 10 jaar je diploma halen, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering. Haal je geen diploma, dan moet je alles terugbetalen. Behalve de aanvullende beurs in je eerste 5 maanden met studiefinanciering, die mag je altijd houden. Meer informatie over studiefinanciering is te vinden op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs. (www.duo.nl).

Bijdrage van je ouders

De overheid gaat ervan uit dat je ouders meebetalen aan je studie. Maar dan moet dat geld er wel zijn, bijvoorbeeld op een spaarrekening of via een studieverzekering. Als financieel adviseur geven wij jou en je ouders graag een goed advies om ervoor te zorgen dat je op een prettige manier kunt studeren.

Studieschuld

Lenen tijdens je studie klinkt aantrekkelijk, maar van uitstel komt geen afstel: hou er rekening mee dat je na je studie vaak nog wel vijftien jaar aan het afbetalen bent. Hoe dan ook, als student is het van belang om op een zorgvuldige manier met je geld om te gaan.

Studeer op tijd af

De studiefinanciering is een lening. Studeer je binnen de daarvoor gestelde tijd af, dan worden alleen de eventuele aanvullende beurs en het studentenreisproduct een gift. Overschrijd je die termijn, dan moet je alles terugbetalen.

Kies weloverwogen voor bijlenen

Bij DUO kun je geld lenen om je collegegeld mee te betalen. Dit noemen we ook wel 'collegegeldkrediet'. Na je studie moet je het geleende bedrag terugbetalen, inclusief rente. Neem de beslissing om te lenen weloverwogen: want geld lenen kost immers geld. Neem daarom voor je overgaat tot bijlenen contact met ons op. Dan nemen we samen met jou alle mogelijkheden door om tot de voordeligste oplossing te komen.
 

Op kamers

Als je op kamers gaat, ben je ineens zelf verantwoordelijk voor zaken die voorheen vaak door je ouders geregeld werden. Dat geldt ook voor je verzekeringen!

  • Verplicht nummer: de zorgverzekering
    Vanaf je 18e ben je verplicht een eigen ziektekostenverzekering te hebben. Het aanbod is groot en daarom helpen wij je graag aan een passende verzekering. Een zorgverzekering is relatief duur, maar gelukkig is er de mogelijkheid om een tegemoetkoming in de kosten te ontvangen. Kijk op www.toeslagen.nl.
  • Je meubels zijn meer waard dan je denkt
    Je zou het misschien op het eerste gezicht niet zeggen, maar je inboedel vertegenwoordigt als geheel een flinke waarde. Zorg daarom voor een goede inboedelverzekering die uitkeert bij diefstal, brand of andere schade aan je spullen. Let er wel op dat het meubilair e.d. dat je in de gezamenlijke ruimte hebt staan, niet altijd meeverzekerd is.
    Zie ook pagina Wonen
  • Aansprakelijkheidsverzekering: je kunt eigenlijk niet zonder
    Als je zelfstandig gaat wonen, is het belangrijk dat je zelf je aansprakelijkheidsrisico regelt. Je kunt niet zonder zo'n verzekering, omdat de financiële gevolgen van een ongeluk waar jij voor aansprakelijk bent, heel groot kunnen zijn.
    Zie ook pagina Recht